Dos vinos naturales españoles entre los doce recomendados por The New York Times

“Durante veinte años, el vino natural ha sido descartado como una moda pasajera o un fraude. Sin embargo, más personas lo hacen, más lo beben y las buenas botellas son más fáciles de encontrar”. Es lo que asegura, en The New York Times, Eric Asimov, especialista en vinos y gastronomía de ese diario, tras comprar por Internet doce botellas “que es un placer recomendar”. 

Asimov expone en su artículo las dificultades que surgen en la elaboración de un vino natural, insiste en el creciente interés de los consumidores y señala el atractivo que tiene para los más jóvenes, “el grupo demográfico al que la industria del vino convencional tiene más dificultades para llegar”. Los vinos seleccionados proceden de nueve países. Dos de ellos son españoles.

  • MicroBio Correcaminos Castilla y Léon 2020, 13 percent, $29

Ismael Gozalo is the founder and proprietor of MicroBio. He gets grapes from a variety of sources, but his home territory is the village of Nieva in Castilla y Léon, northwest of Madrid. This particular wine, Correcaminos, was made of old vines of verdejo, farmed organically, aged in steel vats and bottled without sulfur dioxide. It’s slightly cloudy, fresh and alive, with earthy, refreshing flavors of fruits, flowers and herbs.

  • Partida Creus Catalonia BB 2020, 13 percent, $33

Massimo Marchiori and Antonella Gerosa, the proprietors of Partida Creus, are originally from Italy but settled in Catalonia, about an hour southwest of Barcelona. They make wines largely from little-known indigenous varieties. This red wine, made with bobal, is a bit of an oddity in that bobal is more typically found down the Mediterranean coast in Valencia. In their hands the wine is fresh and pure, full of energy and tasting deeply of spices, herbs and red fruits.
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Foto: Maja Petric (Unsplash)