Un espumoso español entre los doce recomendados por The New York Times

Seis vinos espumosos elaborados en países como Italia, Estados Unidos o España y seis champanes componen la selección que Eric Asimov propone en The New York Times para despedir el año. Asegura este especialista que nada felicita el año nuevo como una botella de champán. “El aumento de precios puede hacer que este año muchos sean reacios a retirar el corcho de una de esas botellas pero no significa que la gente vaya a beber menos vino espumoso”. Doce marcas, en las que solo hay una española, forman esta selección. El precio, expresado en dólares, es el del mercado estadounidense. 

  • Raventós i Blanc Conca del Riu Anoia de Nit 2018 $22
    Good cava is one of the best deals in sparkling wine. The problem is that a lot more bad cava is made than good. But I’ve been collecting the names of producers to seek out, including Recaredo, Gramona, AT Roca, Mestres, Bohigas, Loxarel, Castellroig, Parés Baltà and Raventós i Blanc, which produces de Nit, a bottle I keep returning to because it’s excellent and a great value. Like many of these I’ve listed, Raventós i Blanc no longer uses the term “cava” in order to avoid its poor connotations. Instead, it uses Conca del Riu Anoia, after a small area in the Penedès, where it has a biodynamically farmed estate. This rosado is made of the three traditional cava grapes, parellada, xarello and macabeu, along with monastrell, or mourvèdre, which accounts for the wine’s pale pink color. It’s dry, nuanced, tangy and delicious.

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Foto: Mads Enqvist (Unsplash)