Dos españoles entre los doce rosados para beber todo el año, según The New York Times

Las cenas al aire libre, la comida informal y el buen tiempo gritan al rosado, dice Eric Asimov en The New York Times. El especialista en vinos y gastronomía de ese diario ha recomendado desde hace mucho tiempo beber rosado durante todo el año pero reconoce que se ha convertido en la bebida del verano. Las doce botellas que ha seleccionado, con precios que van de los 13 a los 35 dólares (de 12 a 33 euros), “son todos deliciosos”. 

La mayoría resultan lo suficientemente versátiles como para beber con amigos en las más variadas circunstancias, dice. Dos de ellos, son españoles. Los precios que aparecen son los de venta al público en Estados Unidos y están expresados en dólares.

  • Viña Zorzal Navarra Garnacha Rosado 2021, 13.5 percent, $13

Viña Zorzal perennially produces great values in wine. The three Sanz brothers, who own Zorzal, farm organically in the Navarra region in northern Spain. This pale ruby rosado is made entirely out of old-vine garnacha. It’s dry, lively and savory; full of raspberry fruit, with underlying stony mineral flavors; and excellent with cheese and crudités, or with grilled meats. 

  • AT Roca Clàssic Penedès Rosat Reserva 2018, 12 percent, $23

AT Roca makes excellent sparkling wines in Catalonia, the wines that used to collectively be called cava until many of the best producers stopped using the term, wary of its connotation of mass production. Roca has opted instead for Clàssic Penedès, an identification for sparkling wines with strict regulations, including a requirement for organic viticulture. This rosat (Catalan for rosado, which is Spanish for rosé) is made like a Champagne, with a second fermentation in the bottle. It’s bone dry, floral and highly refreshing.
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Foto: Kier In Sight (Unsplash)