Una zona, una variedad, un enólogo y tres vinos españoles consiguen entrar en The 2021 Wine Lover’s Guide, un resumen de las tendencias del vino que publica la revista estadounidense Food&Wine. El reportaje se remonta al siglo pasado para señalar que entonces los clásicos (Burdeos, Champagne…) estaban claros. Ahora llaman la atención, dice, variedades como chenin blanc, los terruños volcánicos, el vino natural y muchos enólogos por debajo de la mayoría de edad en el año 2000. Entre las regiones, las uvas y las tendencias que ayudan a definir el nuevo mundo del vino, en opinión de esa publicación, hay tres de nuestro país:
- 10 Need-to-Know Regions
Sierra De Gredos, Spain
Mountainous and austere, the Sierra de Gredos region west of Madrid started to gain acclaim 10 years or so ago as a source for gorgeous cool-climate Grenache, as young vintners took inspiration from France’s legendary Château Rayas to focus on the variety’s transparency and grace. The 2019 Comando G La Bruja de Rozas ($30) is characteristic, with its translucent ruby hue and herb-scented wild strawberry flavors.
- 5 Grapes That Broke Through
Albariño
Minerally, even saline, with flavors that shift with the vintages between riper pineapple and sharper grapefruit, Albariño is one of the world’s greatest seafood wines and, at this point, Spain’s signature white grape. The 2019 Pazo Señorans ($24)— floral, citrusy, vivid—is a benchmark example.
- 7 New Star Winemakers
Raúl Pérez
No winemaker in Spain has drawn more acclaim in recent years than Raúl Pérez. From his home base in Bierzo, he makes wine throughout northwest Spain to Portugal and beyond, working winemaking magic with Spanish varieties such as Albariño, Godello, Mencía, and more. His 2018 Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques ($20), made from the Mencía grape, is one of the best values in wine, period.
Más información: https://www.foodandwine.com
Foto: Pazo Señorans