The New York Times nos descubre tres vinos a buen precio

“Veinte tintos por debajo de $20” (18 euros en Estados Unidos, la tercera parte en España) es el título de un reportaje que escribe en The New York Times Eric Asimov, su crítico de vinos. Asimov advierte en el texto que esos precios, debido a la amenaza de nuevos aranceles para el vino europeo, no pueden durar mucho tiempo. «Los efectos del incremento de impuestos en un 25% se notan ya especialmente en los vinos franceses. El valor del vino importado de ese país ha pasado de 118 millones de euros en octubre a 52 millones en noviembre», asegura. 

«Y en enero los precios han comenzado a subir. Por eso la presencia de marcas de las viejas culturas europeas del vino -concluye-, que llenaban las relaciones de mejor calidad-precio, ha disminuido». Francia, por ejemplo, solo aporta dos a su lista y España tres:

Viña Zorzal Navarra Garnacha 2017
This fragrant, floral red, made from old-vine garnacha, is one of the best deals I have seen in a while. It’s lively and spicy, and while not especially complex, it’s fresh, juicy and offers unexpected nuances. Serve lightly chilled.

Hermanos de Peciña Señorío de P. Peciña Rioja 2018
This is an entry-level bottle from one of my favorite Rioja producers. It’s made from the estate’s youngest vines, which are still around 25 years old, and unlike more ambitious Riojas, it is not aged in oak, which leaves it fresh, fruity and immediately accessible. It’s a balanced, refreshing expression of tempranillo from a good Rioja terroir. 

Monje Tenerife Tinto Tradicional 2016
The scattering of volcanic islands just off the southwest coast of Morocco known as the Canary Islands produces wonderful wines that are often great values. This one comes from Monje, a good family estate on Tenerife, in the center of the chain. It’s made largely of the listán negro grape, blended with a little negramoll and some listán blanco, a white grape better known as palomino. It’s lovely and slightly exotic with the barest tannic grip.
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